Alhama de Granada – bovenop de oever van een kloof

Alhama de GranadatinyAlhama de Granada, zo’n 40 kilometer naar het noorden, een stadje midden in de hoogvlakte waar de graansilo en de oude kerk op een berg boven alles uittorenen. Alhama ligt bovenop de oever van een kloof. De kloof is 3 km lang en in deze kloof zijn maritieme fossielen gevonden.
De naam Alhama stamt uit de tijd van de Moren; Al-hamma betekent ‘natuurlijke bron van warm water’. Ten tijde van het Nazarikoninkrijk van Granada was Alhama een belangrijke grensplaats tussen de provincies Malaga en Granada. Toen de Reyos Catolicos de Moren bestreden, hebben ze in Alhama een hospitaal gebouwd om de gewonden op te vangen. Eeuwen later hebben de soldaten van Napoleon Alhama ingenomen.
Alhama heeft een aantal kerken, ondergrondse grotten die dienst hebben gedaan als opslagruimte en gevangenis en een oude fontein met waterspuwende koppen.
Alhama de granada - kerkbeeldtiny
Om 12.00 uur kun je een rondleiding krijgen van anderhalf a twee uur. De gids zegt dat het ook in het Engels kan, maar dat vergeet hij wel eens. De rondleiding blijft net te lang in de kerken hangen, maar is interessant omdat je overal in kan en dus veel te zien krijgt.
Tenslotte heb je buiten Alhama (ongeveer 10 minuten verder rijden naar het noorden) de Moorse baden. Deze liggen bij een ouderwets kuurhotel met oudjes voor de deur. Hier kun je thermische baden nemen. Je krijgt 1 Moors bad te zien  dat nog intact is met bogen en gevuld met warm water en al.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.