Eten, eten, eten ….

Torre del Mar - visje happentiny

Spanjaarden zijn gek op eten en die hobby delen we met hen. Op dit blog kom je regelmatig restaurants tegen, maar er zijn er nog wel meer die we graag in het zonnetje zetten. Dit blog is dus gewijd aan … eten … In de buurt van Casa Pimienta zijn veel mogelijkheden om uit eten te gaan en wat te drinken. De restaurants verschillen van chiringuitos aan of op het strand tot sjiekere restaurants in de bergen met verre uitzichten.

De beste tijden om in Spanje uit te gaan eten zijn ’s middags tussen 14.00 en 15.30 uur en ’s avonds na 22.00 uur. In de winter is ’s avonds veel gesloten en zijn veel restaurants 3 maanden dicht. Toch zijn er genoeg restaurants waar je dan ’s middags uitstekend eet. Zeker in de weekenden moet je er op tijd bij zijn, omdat de Spaanse families ’s middags uiteten gaan. Altijd een gezellige drukt.

Je kunt in Spanje een heel gerecht bestellen, maar ook meerdere kleine hapjes. Denk er aan: een ración is een grotere portie voor meerdere personen.

Ontbijten kan in Spanje bijna overal. Eet in ieder geval een keer een (media) tostada de tomates: een toast met tomatensaus. Vergeet niet de olijfolie er op zijn Spaans op te doen: veel, heel veel. Je kunt natuurlijk ook een tostada met serranoham nemen.

In chiringuitos eet je een tapas of  geroosterde of gefrituurde vis. Vaak verhuren ze ook strandbedjes en parasols. Chiringuito Casa Miguel is het hele jaar open. Dat betekent dat je in december in het zonnetje aan de tapas en een caña (biertje) zit.

Ga ook een keer ir de tapas. Ir de tapas is in Spanje een vorm van uitgaan. Je gaat van bar naar bar en neemt een glaasje wijn of een biertje met één van de hapjes die op toonbank of op de kaart staan. Met name in de grotere steden (Málaga, Granada en Sevilla) is dit dé manier van uitgaan.

Met je voeten in het zand:

  • Eclipse: visrestaurant met meerdere andere gerechten aan het haventje van La Caleta – aan de oostkant van Torre del Mar. In de winter ook open en in de zomer met je voeten in het gras. De baas is heel enthousiast, een van de obers is nogal stug, het andere personeel heel aardig. Heerlijke en goede keuken. Reserveren gaat altijd goed en kan ook in het Engels.
  • La Barraca: aan playa Cantarriján. Dit is in de winter één van onze favorieten. In de zomer is hier een naaktstrand en zijn er 2 restaurants open. La Barraca is het hele jaar open. Het ligt direct aan het strand tussen de rotsen. Neem de kustweg tot vlak voor de tunnel naar La Herradura, sla rechtsaf en rijd  door het natuurgebied(je) Cerro Gordo naar beneden naar de kust.
  • Chiringuito Gaviota: direct aan het strand in La Herradura, bijna aan het eind van de baai. Goede keuken. Sla aan het strand rechtsaf, bruggetje over en direct links.
  • Chambao El Vicente: tegen de rots aan, aan het strand van La Herradura. Sla aan het strand rechtsaf, bruggetje over, helemaal aan het eind tegen de rots.
  • Radar: visrestaurant en frituur aan de weg aan de boulevard van Torre del Mar. In de winter ook open. Druk bezocht door Spanjaarden. We vielen midden in een feest van de lokale brandweer. De frituur is eenvoudig maar goed.
  • Chiringuito Gustosa: hier kun je het gerookte visje krijgen, maar ook groenten op z’n Córdoba’s. Redelijk uniek, want in Andalucía worden niet zoveel groenten geserveerd. De eigenaar komt uit … Córdoba. Een gezellige man. Een tentje waar je ook even kunt stoppen op je wandeling langs het strand. Het is het tentje met de grote brede bruine stoelen onder de parasols.
  • Chiringuito Delfín: dit tentje ligt vlak tegen het watersportcentrum aan (zie je aan alle bootjes buiten). Heerlijke vis en salade en aan een wat rustiger deel van het strand.

En dan het echte Spanje:

  • El Cruce (ontbijt en lunch; elke dag menú del día voor ongeveer €8 a €9): op het kruispunt van Trapiche. Het echte eten doe je in de comedor (eetzaal) achterin El Cruce. Dit is dé plek voor de werkende Spanjaarden en families voor de lunch in Spaanse sfeer. Hier lunchen de ambulancebroeders, brandweermannen en ambtenaren. In de weekenden eten hier de families. Heb je je bord leeg, dan komt de volgende gang er al aan. En maak je geen zorgen … de obers helpen je wel door het snelle Spaans heen.

El Crucetiny

  • El Acebuchal: dit fantastische kleine restaurantje ligt tussen Cómpeta en Frigiliana. Het ligt in het Parque Natural Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama (een mond vol). El Acebuchal is ook de naam van het dorpje. Het eten is hier fantastisch met o.a. wild (everzwijn en hert) en gerechten in oosterse kruiden. Speciaal aan dit restaurant en dorpje is dat het dorpje in 1949 door het Franco-regime is ontruimd (op verdenking van steun aan de guerilla) en daarna jaren lang leeg heeft gestaan. Vanaf 1998 wordt het door dorp weer opgebouwd en dan met name door 1 man, de restauranteigenaar. Hoe je er komt: door bij Torrox het land in te rijden en iets na restaurant El Pavo (aan je linkerhand) de weg naar rechts in te slaan (er staat een bordje naar Acebuchal). Je rijdt dan door het natuurgebied tot aan El Acebuchal. Als je uit gegeten bent, rij je door en kom je bij Frigiliana uit. Je kunt ook het dorp Frigiliana doorrijden en ongeveer 4 km na Frigiliana neem je de afslag naar rechts (er staat een richtingwijzer naar El Acebuchal).

  • El Pimpi: in centrum Málaga. El Pimpi is een oude bodega in een prachtig 18e eeuws pand met binnentuin en terras, betegelde bar, wijntonnen en foto’s gesigneerd door beroemdheden als Antonio Banderas, Sean Connery, de Spaanse koning Juan Carlos en vele anderen. Heerlijke hammen, paté’s en kazen.

  • Bar la Bohemia: in Vélez Málaga in calle Montera in (tussen calle Pancho Lópex en calle Fedrico Macias). In een smal straatje in Vélez-Malaga en tussen de huizen ligt het terras van dit restaurant. Het eten bestaat uit tapas. Op zomerse avonden is het hier een af en aan van Spaanse stelletjes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.