Málaga – culturele stad van Andalusië

malaga by nighttiny
Málaga is een gezellige stad waar wij altijd graag terugkomen. Het is er rustig winkelen. Daarnaast mag je een avondje ir de tapas eigenlijk niet missen. Er zijn meerdere bezienswaardigheden en een fantastische botanische boulevard.

Veel te zien en te doen
Málaga heeft de volgende bezienswaardigheden:
 • Het Alcazaba, gebouwd door de Moren in de 11e eeuw.
 • Het kasteel van Gibralfaro, boven het Alcazaba en in de 14e en 15e eeuw gebouwd om het Alcazaba te verdedigen.
 • De overdekte markt.
 • Jardín de la Concepción: de botanische tuin ten noorden van Málaga. Deze tuin is in 1855 aangelegd door Doña. Amalia Heredia Livermore, de dochter van een scheepsmagnaat. Hij liet van over de hele wereld planten en bomen voor haar meenemen.
 • Plaza de Toros: arena voor stierenvechten.
 • Stadion van FC Málaga. In 2011 heeft een Saoedische sjeik FC Málaga opgekocht. Hij heeft toen onder andere Van Nistelrooij en Mathijssen aan het team toegevoegd. Om zijn jacht te kunnen ‘parkeren’ heeft hij de haven van Málaga opgekocht en een pier speciaal voor zijn jacht laten aanleggen.

De laatste jaren probeert Málaga zich te profileren als culturele stad van Andalusië. Dat lukt ook aardig. Zo was er al het Picasso- en het Thyssen-nuseum, nu is daar een dependance van het Pompidou aan toegevoegd en een wijk met muurschilderingen.

 • Museo Picasso de Málaga: Picasso is in 1881 in Málaga geboren en heeft er tot zijn 10e gewoond. Familieleden van hem zijn in 1998 met privéstukken het museum begonnen.
 • Het Thyssen-museum, met Spaanse grootmeesters en Andalusische schilderkunst.
 • Pompidou-Málaga: dit ligt in de nieuwe havenwijk. Zoals vele musea worstelt het Pompidou met volle kelders. Daarom heeft ze besloten dependances over Europa te starten. Málaga is de eerste.
 • In de wijk Soho mag iedereen muurschilderingen aanbrengen. En dat is gelukt. Er komen er nu elk jaar bij. Het is zeker de moeite waard om daar rond te slenteren en een goede kijk te nemen.
Málaga is zeer geschikt om fietsend te bezoeken. Hiervoor kun je je auto parkeren in Pedregalejo bij het strand. Daar is een fietswinkel met goeie fietsen: Málaga Cyclepoint, Avenida Juan Sebastian Elcano (T) +34 50 663400996.
Stukje geschiedenis
Málaga is rond 1000 v. Chr. gesticht als een van de koloniën van de Feniciërs. Málaga is in de 6e eeuw v. Chr. veroverd door de Carthagers, die in die periode de handelspositie van de Feniciërs in de westelijke Middellandse zee overnamen. In het jaar 218 v. Chr. echter wordt de stad wederom veroverd, ditmaal door de Romeinen.
In de 8e eeuw werd het grootste deel van het Iberisch Schiereiland, waaronder Málaga, veroverd door de Moren. De herovering van Málaga door de katholieken verliep langzamer dan in welke andere Spaanse stad ook, en de inval van de katholieke koningen in 1487 leidde tot een zware strijd, waarbij veel doden vielen. Echter tevergeefs, want Málaga werd nog steeds verdedigd door het Moorse leger van het Rijk van Granada. Het Spaanse leger verwoestte daarom de oogst rondom de stad, en blokkeerde de watertoevoer, zodat Málaga zich na zes maanden wel moest overgeven.
Van 1810 tot 1812 stond Malaga onder het Franse bewind van Napoleon Bonaparte.
Tijdens de Industriële revolutie was Málaga de belangrijkste industriestad van Spanje, belangrijker zelfs dan Madrid en Barcelona. Málaga kreeg in die tijd dan ook de bijnaam ‘Fabrieksstad’.
Málaga was in de 19e eeuw een belangrijk centrum van liberalen met politieke ideeën die in gingen tegen de regering.
In 1919 werd het vliegveld van Málaga geopend met de eerste internationale lijnvluchten in Spanje.
Tijdens de Spaanse Burgeroorlog in de jaren ’30 werd Málaga gebombardeerd door de Italiaanse luchtmacht. Hierop volgde een massale vlucht van de bevolking naar Almería.

3 gedachtes over “Málaga – culturele stad van Andalusië

  1. Heel veel plezier. Het kan bijna niet anders dan dat jullie het leuk gaan hebben. Heerlijk relaxte stad. En wil je even rustig aan doen, dan zijn er goede stranden voor ‘tomar el sol’.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.