Centre Pompidou logeert in Málaga

Málaga wil graag de culturele hoofdstad van Spanje worden. En dat begint aardig te lukken. Het is haar gelukt een aantal grote wereldmusea aan zich te binden. Zo heeft het Centre Pompidou sinds 2015 voor de periode van 5 jaar een dependance in Málaga.

Het Centre Pompidou presenteert in Málaga ‘La Colección’:kunstwerken uit de 20e en 21e eeuw verdeeld over vijf onderdelen: De Metamorfose, Zelfportretten, De man zonder gezicht, Het politieke lichaam en het Het lichaam in deeltjes. Het is een verzameling van schilderijen, beeldwerken, installaties, films en video’s. Daarnaast heeft ze tijdelijke tentoonstellingen voor jongeren en voor iedereen. Je ziet er bekende kunstenaars: Picasso, Giacometti, Chagall, Kahlo, Van Dongen, Paschke, Tapies, … Ook ben ik er (voor mij) minder bekende kunstenaars tegengekomen: Brancusi, Rineke Dijkstra, Arroyo, Antonio Saura, Julio Gonzalez, …

We zijn er gisteren weer geweest. Het gebouw ligt onder El Cubo, de gekleurde kubus aan de rand van de haven, speciaal gemaakt voor het Centre Pompidou Málaga. Een kunstwerk dat ik er vond uitspringen was de video van Rineke Dijkstra waarin zij Britse scholieren heeft gefilmd die La femme qui pleure van Picasso bespreken. Heel mooi, die verschillende en zich ontwikkelende meningen. Ik vond het schilderij Caballero español van Arroyo mooi en interessant vanwege de open kritiek op het Franco-tijdperk toen hij nog leefde (zie het blog onder de naam Caballero español). Van Giacometti hangt er een heel mooi schilderij van zijn muze Caroline en van Chagall hangt er Dimanche, een van mijn favoriete schilders en een heel mooi schilderij vanwege de kleuren en de verstopte tekeningetjes.

Er is één deel dat me minder boeit, om niet te zeggen afstoot. Dat is die met de video van Sigalit Landau van een naakte vrouw die hoepelt met een hoelahoep van prikkeldraad. Je ziet hoe langzamerhand haar middenrif beschadigd raakt. Ongetwijfeld zeer politiek en feministisch, maar ik vond het afstotend en kon er ook niet naar kijken. In de zaal daarachter heeft een kunstenares (ik ben haar naam kwijt) zich bezig gehouden met een grote hoeveelheid opgezette musjes. Redelijk ziek, maar vast met een bedoeling.

Maar deze (voor mij) mindere kunstwerken maken het museum niet minder interessant om naartoe te gaan. Het is niet een heel groot museum waarin je uren ronddwaalt. Je hoeft dus niet te veel zon te missen en als je meerdere dagen in (de buurt van) Málaga bent altijd prettig om ook iets cultureels op te pikken.

Waar: Puerto de Málaga, Pasaje Doctor Carillo Casaux, Muelle 1, 29016 Málaga;
Openingsuren: 16 juni  – 15 september 11.00-22.00 uur, 16 september – 15 juni 9.30-20.00 uur. Dinsdag gesloten.
Parkeren: onder het museum.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.