Grand Cañon in Spanje: Caminito del Rey

2016-06-14 14.03.56tinyHet is gelukt, we hebben de Caminito del Rey gelopen!
Een jaar of zes geleden waren we in dit gebied en hoorden we dat er een pad door de kloof (Hoyo vallei) loopt: el Caminito del Rey. Het pad was echter afgesloten omdat het te gevaarlijk was. Je kon de kloof niet in. De regering was het pad aan het restaureren en vorig jaar was het zover: het pad werd geopend. Toen was het echter moeilijk om aan kaartjes te komen. Iedereen wilde er heen. Dit jaar is het ons gelukt.

De wandeling
De wandeling gaat van Noord naar Zuid. Je loopt bij Ardales voor de kiosk een tunneltje door en start met een boswandeling over een breed pad dat iets boven de rivier loopt. Mooie doorkijkjes langs de rivier. Nu in juni veel bloemen van oleanders, distels, … al met een mooie relaxte wandeling.

IMG_0019tiny
Na ongeveer 2,5 km kom je bij de kloof. Daar laat je je kaartje zien en krijg je een helm. Vanaf hier tot aan het eind van de wandeling loop je erbij als Willempie.  Ze laten ongeveer 1x per half uur mensen naar binnen.

IMG_0027tiny

Het grootste deel van het pad door de kloof loop je langs een rotswand over een houten pad dat is aangelegd boven het oorspronkelijk pad van beton. In de diepte zie je waar vast af en toe een rivier stroomt. Nu zagen we ‘m niet.

IMG_0049tiny

Soms is de kloof smal, dan weer breder. Op delen zie je het treinspoor van het traject Málaga-Córdoba. Het is het idee van de Grand Cañon in de VS. Hier en daar is het bosachtig. Het pad kronkelt zo’n 3 km door de kloof.
Aan het eind steek je een brug over met een laatste uitzicht door de kloof en loop je 2,5 km naar het dorpje El Chorro (Álora).

IMG_0015tiny

Praktische informatie

  • Regel ruim van tevoren je kaartjes (€ 10 pp). De kloof is hot. Je kunt dit doen bij Caminito del Rey
  • Aan beide kanten van de kloof is niet veel parkeerruimte. Er rijdt een bus tussen de ene kant van de kloof en de andere kant (€ 2). Wij hebben de auto bij Ardales gezet en de bus genomen naar het Noorden. Aan het eind van de wandeling konden we direct de auto instappen en hoefden niet op de bus te wachten.
  • De wandeling is niet moeilijk, het is een vlakke wandeling en alleen aan het eind loop je trappen en is het naar Ardales een warm stuk lopen, zonder schaduw.
  • Neem voldoende water mee. Zeker in de zomer zal het er heet zijn.

Stukje geschiedenis
Het pad is ooit aangelegd als een verbinding tussen de Chorro waterval en de Gaitanejo waterval. Over het pad liepen de werknemers van de hydroelectrische energiecentrale. Het is gebouwd tussen 1901 en 1905. Toen koning Alfonso XIII in 1921 de dam bij het stuwmeer Conde del Guadalhorce opende, heeft hij het pad gelopen en is het pad naar hem vernoemd: el Caminito del Rey.
Omdat het pad door de jaren heen zwaar was aangetast (er waren stukken waar je overheen moest springen), heeft de regering in 2000 besloten het pad aan beide kanten af te sluiten. Dit hield niet iedereen tegen en daar zijn ook doden bij gevallen. In 2014 is de restauratie uitgevoerd door alpinisten en in maart 2015 is het pad opnieuw geopend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.