Pimentel en zijn Malac: twee ras-Málagueño’s

Malac 5tinyHet was even zoeken, maar we hebben haar gevonden in Rincón de la Victoria (aan de oostkant van Málaga), uitkijkend over de zee en ze is inderdaad heel mooi. Op internet vindt je een paar verhalen over haar terug.

Virgen del Carmen
Ze wordt nogal eens op één lijn gezet met Virgen del Carmen, ze zouden één en dezelfde zijn. Feit is dat ze allebei vissers beschermen en op 16 juli de zee in worden gedragen. Verder zijn er veel verschillen: Carmen is van katholieke afkomst en wordt verbonden aan de berg Carmel in Israël (eigenlijk heet ze in Spanje Santa María del Monte Carmelo). Carmen wordt over de hele spaanstalige wereld geëerd. Volgens de overlevering zou de beeltenis van Virgen del Carmen voor het eerst op 16 juli 1251 zijn verschenen aan Simon Stock, de overste van de karmelieten-orde en hem haar gewoontes en scapulier hebben overgedragen. Hiermee beloofde ze aan de mensen die de scapulier zouden dragen dat hun ziel gevrijwaard zou zijn van het vagevuur. Over Malac is veel minder te vinden.

Malac en Noctiluca
Er wordt wel gezegd dat Malac aan de oorsprong van Málaga staat. In de 7e eeuw voor Christus woonden in Málaga de Feniciërs die leefden van de scheepvaart en handel. Voor de Feniciërs zou ze de godin zijn van de vruchtbaarheid, het leven en de dood. Malac werd ook wel Noctiluca genoemd en daarmee geassocieerd met de nacht en de maan: zij die oplicht in het donker. Andere namen waren Diosa de la Luna (godin van de maan) en Diosa de la Luz Nocturna (godin van het nachtelijke licht). Ten oosten van Málaga liggen grotten (Cueva del Tesoro) en in een van die grotten was de tempel voor Noctiluca. Er werden ook wel offers aan haar gebracht bij grote droogte. Blijkbaar is dat opnieuw nodig, want Andalusië kan regen gebruiken, veel regen.

Op de pagina La mirada del lobo (2013) wordt de naam Luz Nocturna verklaard. Wanneer je midden in de zomer ’s nachts in de zee gaat zwemmen, kun je opeens omringd worden door hele kleine lichtjes die fluoriserend groen zijn. Het blijkt hier te gaan om zeevonken (noctiluca scintillans), eencelligen die eruit zien als doorzichtige ballonnetjes met een staart aan de achterkant. In het voorjaar en aan het begin van de zomer geeft de zeevonk bij beweging licht door wat ze bioluminescentie noemen. Dit zorgt voor lichteffecten in de golven, in de voetsporen van strandwandelaars en rond mensen die zwemmen in de zee.

De beeldhouwer: Jaime Pimentel
De maker van het beeld van Malac is Jaime Pimentel, een kunstenaar uit Málaga. Hij is in 1933 geboren in Málaga en opgegroeid in Rincón de la Victoria. Hij heeft in Noorwegen als binnenhuisarchitect gewerkt en in de VS heeft hij bustes gemaakt.

Bij Malac zie je het niet zo, maar veel beelden van Pimentel zijn Beweging. Zo heeft hij beelden gemaakt van 7 vliegende zeemeeuwen (Gaviotas en vuelo), een visser uit Málaga die zijn net naar binnentrekt (Pescador Malagueño), de onderzeese kus (Beso submarino) en de golf (La Ola).
Voor godinnen kiest hij een statige houding die niet statisch is. Net als Malac staat de godin Astarté rechtop en trots en zit een andere godin op een paard (Diosa a caballo) fier rechtop. Smalle vrouwen met een uitstraling van heerseressen.

El CenacherotinyZijn beroemdste beeld is El Cenachero (visverkoper) in Málaga. De burgemeester van Málaga vroeg Pimentel een beeld te maken dat hij aan bezoekers cadeau kon geven. Dat werd El Cenachero, de visverkoper die met 2 manden balancerend zijn waar aanbiedt. Voor Pimentel was dit hét authentieke beeld van Málaga en El Cenachero wordt nu gezien als hét icoon van Málaga en er staat een replica in de VS.

Op zijn eigen website maakt hij een onderscheid tussen: sporten (met het beeld Het lanceren van de speer – Lanzado del Jabigo – zo mooi), Apocalyps (de 2 getuigen – Los dos testigos – indrukwekkend), Genesis (met Caïn en Abel – liefde en moord in één), Mediterranée (heel herkenbaar voor de regio met een zonnebaadster, een jongetje met een lammetje, meeuwen, golven, surfers, het andalusische paard, …), paarden, bustes en video’s.
Hij maakt veel afbeeldingen uit de Bijbel. Sommige heel indrukwekkend en andere naar mijn gevoel te heroïsch, te glad klassiek. Dat gebeurt af en toe ook met de sportbeelden. De meeste van Pimentels’ beeldwerken zijn elegant van vorm, smal en levendig. Het straalt licht uit en tegelijkertijd de diepte van het onderwerp. Soms doet het je denken aan Giacometti. Hier en daar zit er een steviger werk tussen zoals de Moloch en de Dragón Rojo (rode draak uit de Apocalyps). Deze twee begrijp ik niet en ik vind ze ook niet mooi. Soms is zijn werk opeens heel modern, zoals zijn Moto Ecus (een motor met een paardenkop en – staart); erg origineel en ook hier weer: volop snelheid.

Praktische informatie:
Malac: aan de Paseo Maritimo in Rincón de la Victoria, aan de westelijke kant van Rincón, tegen Cala del Moral aan.
Jaime Pimentel: www.jaimepimentel.es
Cueva del Tesoro: Av. de Picasso, 21, 29730 La Cala Del Moral Cantal Alto, Málaga; rincondelavictoria.es/turismo/cueva-del-tesoro-2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.