Onoverwinnelijke, Museum van Málaga

En Málaga is weer een museum rijker

Onoverwinnelijke, Museum van MálagaSinds kort is Málaga weer een museum rijker, het Museum met de archeologie van Málaga en de provinciale schone kunsten. Het zijn eigenlijk twee musea geweest. Het museum van Schone Kunsten bestaat al sinds 1916 en het Archeologisch museum sinds 1947. Vanaf 1972 waren de twee musea een administratieve eenheid, maar sinds 12 december 2016 is het ook werkelijk één museum. Het museum ligt midden in de stad, is groot en draagt op een waardige manier bij aan de faam die Málaga wil hebben als culturele hoofdstad van het zuiden.
Corintische helm, Museum van MálagaDe afdeling archeologie gaat de geschiedenis van Málaga langs en bij elke periode vind je de historische context en de oude stukken. Het loopt van de 7e eeuw voor Christus tot en met de Middeleeuwen, van de bronstijd, langs de Feniciërs, de Romeinen, de Visigothen en de Moren. Er zitten de eeuwige potjes en kannetjes bij, maar ook indrukwekkende stukken, zoals een megagrote Romeinse voet (hoe groot moet het beeld wel geweest zijn) en een helm uit de bronstijd. Ik las dat er zo’n 2000 archeologische stukken zijn.

Joaquin Lobato Pérez, Museum van MálagaDe afdeling Schone Kunsten telt zo’n 300 werken. Er zijn oude meesters (waaronder Goya en Zurbarán), werken uit de 19e eeuw en werken specifiek van de schilderschool van Málaga. Hiernaast zie je een werk van Joaquín Lobato Pérez uit 1979. Een heel mooi schilderij vond ik het schilderij uit 1892 met de ondergang van de Onoverwinnelijke (de Armada) van José Gartner de la Peña (zie bovenaan).

Pikante details: de stukken van de beide musea zijn sinds 1997 opgeslagen geweest. Door de jaren heen waren er 4 manifestaties waar gepleit werd voor dat het Douane Paleis weer een waardige bestemming zou krijgen. In 1922 is het gebouw in een brand ten onder gegaan. Het Douane Paleis was in 1826 gebouwd en is later nog een tabaksfabriek geweest. De openingsdatum is niet voor niets gekozen: op 12 december 1997 vond de eerste manifestatie plaats. Nu is het dan zover. De restauratie heeft van 2006 tot 2013 geduurd en 40 miljoen euro gekost, maar het museum wordt nu dan ook als een van de belangrijkste musea van Spanje betiteld. De collectie wordt vergeleken met die van het Prado en het Nationale museum van Archeologie.

Waar: In het oude douanegebouw aan de Plaza de la Aduana, tussen het Alcazaba en de kathedraal
Openingstijden: zondag en maandag: 9.00 – 15.30 uur; dinsdag t/m zaterdag: 9.00 – 20.30 uur
Prijs: voor Europeanen gratis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.