Wijntjes uit de regio

Zuid-Spanje staat bekend om haar zoete wijnen, de Málagawijnen. Wij houden niet van zoete wijnen en hadden dus niet de neiging om in onze buurt bij bodega’s langs te gaan.

In de ‘zoete wijnen’ komt langzamerhand verandering en eigenlijk moeten we toch weten wat de Zuiderlingen hier drinken. Op naar de bodega’s. Maak je geen zorgen uit een bodega kom je nooit dronken thuis.

Dinobe-wijnen uit Moclinejo
In het dorpje Moclinejo ligt de bodega van Antonio Muñoz Cabrera met de Dinobe-wijnen. Goede wijnen, waarvan er een aantal prijzen heeft gewonnen. Bij deze bodega (wijnopslag) krijg je een persoonlijke rondleiding door het museumpje en langs de wijnvaten (kan ook in het Engels) en proef je een paar verschillende wijnen. Voorheen had de familie een bakkerij, maar omdat pa er genoeg van had om altijd om 4 uur ‘s nachts op te staan, is hij in 1927 een bodega begonnen. Over het algemeen wordt ik een beetje kriegelig van dit soort museumpjes vanwege het ‘vasthouden aan tradities’, maar deze is interessant. Je loopt letterlijk langs het productieproces. De bodega ligt midden in het dorp, vlakbij het plein. Schuin tegenover de bodega kun je de wijnen kopen. Hier kunnen ook grotere groepen worden ontvangen.

Waar: Calle de San Bartolomé, 5, 29738 Moclinejo
(T) +34 952 40 05 60
(www) Dinobe

Ariyana-wijnen uit Sayalonga
In de Bergen bij Sayalonga ligt bodega Bentomiz. Niet schrikken, deze bodega is van 2 Nederlanders en is veel moderner dan die in Moclinejo. Een aanrader. Hier worden de Ariyana-wijnen gemaakt door Clara Verheij en André Both. Ook hier gaat het om lekkere wijnen die prijzen hebben gewonnen. Clara en André wonen al meer dan 20 jaar in de Axarquía (hij was ingenieur, zij vertaler / vertolker) en toen er minder werk was door de crisis zijn ze wijnen gaan maken. Hier praten we niet meer over houten vaten, maar over grote ijzeren cilinders waarin de wijn gist. Het verhaal hoe zij dit doen is interessant en weer anders dan in Moclinejo. Ook leuk is om te horen hoe zij hun wijnen onder de aandacht van sterrenrestaurants brengen (tafel reserveren en de dag ervoor bellen of ze hun eigen wijn mee mogen nemen en mogen laten proeven aan de sommelier. Het werkt!). Je kunt hier rondleidingen / proeverijen krijgen en je kunt dit combineren met lunches.

Waar: Finca El Almendro, Pago Cuesta Robano, 29752 Sayalonga
(T) +34 951 386 706
(M) +34 658 845 285
(E) info@bodegasbentomiz.com
(www) Bodegas Bentomiz

De zoete Málagawijnen van Quitapenas uit … Málaga
Quitapenas: Quitapenas betekent lettelijk ‘het wegnemen van zorgen / pijn’. Hier gaat het om de oude tradities van het wijnmaken en de echte zoete Málaga wijnen. Quitapenas bestaat al sinds 1670. Eerst handelde de familie Suarez in wijn, later werden ze wijnmakers met druiven uit de Axarquía. Tegenwoordig hebben ze in Guadalmar (aan de rand van Málaga) een grote wijnfabriek gebaseerd op de modernste technieken. Naast het maken van en handelen in wijn, organiseren ze grote banketten, trouwerijen, bedrijfsbijeenkomsten, … In de stad zelf hebben ze meerdere tapasbars waar je de Málagawijnen kunt proeven onder het genot van een visje.

Waar: Carretera de Guadalmar, 12 – 29004, Málaga
(T): 952 247 595
(E) via contactformulier
(www) Quitapenas

En waar kun je het drinken in Málaga?
Waar je de wijnen kunt drinken in Málaga vind je ook op het blog Kus uit Spanje in de post Malagawijn, glaasje goddelijke bescheidenheid. Een van onze favorieten, El Pimpi, staat erbij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.