Als je van opgravingen houdt – het Fenicische graf Trayamar

Andalusië heeft een rijke historie. Dat kan bijna niemand ontgaan. Regelmatig kom je Romeinse opgravingen tegen. Er zijn zelfs opgravingen van vóór die tijd, zeker ook in de Axarquía. De opgravingen in de Axarquía hebben er toe geleid dat er meer bekend is geworden over het leven van de Feniciërs in het Middellandse Zeegebied.

Vandaag is het ons dan eindelijk gelukt: we hebben de opgraving van Trayamar gevonden. We wisten dat het in de buurt was, maar konden het nooit vinden. Lag het onder de A7 of toch in die nieuwbouwwijk, is het opgeslokt door Bavieragolf …? Allemaal niet waar, we hebben ‘m gevonden.

Het is een opgraving met precies één graf. Het is in 1936 gevonden door de opa van de eigenaar van de Viveros Loeva, een tuincentrum dat onder andere litchis (lychees) kweekt. Toen in 1967 aan andere opgravingen in de buurt werd gewerkt, ging opa erop af en wees op dit graf. Toen pas werd bekend dat hij een Fenicisch graf had gevonden. De Feniciërs leefden hier ongeveer 700 vóór Christus, dus  bijzonder als je dat in je tuin vindt. De familie heeft een huisje over het graf gebouwd, een bord opgehangen met uitleg en een bord aan het hek.

Miguel Abad is de eigenaar van de Viveros en de kleinzoon in dit verhaal. Hij heeft ons dit verteld. Daarbij vertelde hij dat het hier gaat om een graf van een (waarschijnlijk rijke) Fenicische familie. Later heeft er nog een andere familie in gelegen. Waarschijnlijk woonde de familie in de plaats Moro de Mezquitilla, daar was een Fenicische nederzetting.

Hij gaf aan het heel belangrijk te vinden dat er goed voor het graf wordt gezorgd. “Het gaat om ons aller verleden. De Spanjaarden in de Axarquía hebben waarschijnlijk allemaal een beetje Fenicisch bloed in zich en de Feniciërs hebben belangrijke dingen ontwikkeld in de Axarquía: de huizenbouw, het watersysteem, landbouw, …”.

Ook vertelde hij erbij dat de Junta van Andalucía subsidie heeft gekregen voor het onderhoud en bekendmaking van dit soort opgravingen, maar dat de familie Abad daar niets van heeft gezien.

Meer informatie over Fenicische opgravingen: in La Axarquía, ‘Land to the East’ of Malaga van Hilary Gavilan, p. 173 (groen boekje in de boekenkast op de reisplank)

Waar: aan 25 Bda Trayamar, Algarobbo
Als je de A7 afrijdt bij de afslag Algarrobo ligt het ongeveer in het midden van de straat aan de linkerkant (!), het ligt bij een kerk (casa diocesana) en een spiritueel centrum. Er staat een heel  klein houten bordje.

Wanneer: Je kunt er ’s ochtends heen (tot 13.30 uur).
Telefoonnummer: Miguel heeft aangegeven dat je hem mag bellen: 0034 – 626 295 128.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.