Strijkijzers en suikerriet

foto: Gerry VerbovenIn de Axarquía zie je hier en daar oude fabrieksgebouwen staan. Dat kunnen zomaar de Azucareras zijn geweest, de suikerrietfabrieken. Je ziet 1 of 2 lange schoorstenen en daarnaast oude hallen voor opslag en productie van suikerriet (caña de azucar). Ook zie je hier en daar nog de suikkerriet op kleine gebiedjes groeien. De Azucarera van Torre del Mar is sinds kort open voor publiek. Er zijn tentoonstellingen o.a. over strijkijzers en de opgravingen in de buurt (de Feniciërs).

 

Strijkijzers

Ja, jullie lezen het goed, er staat ‘strijkijzers’. Dat was onze eerste reactie ook: “Een tentoonstelling van strijkijzers? Wie gaat daar nu heen?” In de Azucarera van Torre del Mar is op de derde etage een tentoonstelling van 2000 strijkijzers en … het is heel mooi en interessant. De moeite waard om rond te lopen. Wij hadden een gids (ja, dat gebeurde ons ook nog) en die vertelde over de ontwikkeling van het strijkijzer in Europa en Amerika. Opvallend is dat Spanje geen eigen strijkijzers had, die kwamen uit andere landen (“Francia, Alemania y Inglaterra”, maar ook uit China, Japan en Egypte), omdat Spanje grondstoffen exporteerde, maar zelf geen stoffen maakte. Je hebt strijkijzers in alle vormen (vissen, hanen) en maten, voor alle verschillende vormen van kleding en hoeden, werkend op gas, kolen, alcohol, stoom en elektriciteit. Ook staan er de eerste wasmachines en mangels.

foto: Gerry Verboven

De strijkijzers zijn een verzameling van Pierre Lachnowicz, een Franse ondernemer die in Torre del Mar woont.

Suikerriet in de Axarquía

Lang-lang geleden hebben de moslims de suikerrietplantages  naar Spanje gebracht en ten tijde van de Spaanse koloniën heeft Columbus een suikerrietstekje naar Haïti gebracht met alle gevolgen van dien. De suikerrietfabriek van Torre del Mar ging van start in 1796 en is gestopt in 1991. In 1846 is de fabriek gemoderniseerd en in 1852, toen het overging naar de familie Larios, kreeg het de naam Nuestra Señora del Carmen. In 1879 hadden de Larios de belangrijkste suikerrietfabricage in Spanje met 7 fabrieken, waaronder die van Torre del Mar, Torrox en Nerja. Vanwege overcapaciteit is in 1903 de Sociedad General Azucarera de España opgericht met als doel deze economische sector te renoveren. De Larios hadden zich hier niet bij aangesloten en bleven zich nog kleine fabrieken en molens in de buurt toe-eigenen. Vanaf de jaren veertig ging de productie in de regio echter achteruit en in 1976 was de fabriek van Torre del Mar nog de enig overgebleven. Eind jaren tachtig is de productie van suikerriet drastisch gedaald.[1] Ik vermoed dat de achteruitgang van de suikerproductie is veroorzaakt door de concurrentie uit Latijns Amerika en door de ontwikkeling van suikervervangers.

Waar: Azucarera de Torre del Mar, Calle Nuestra Señora del Carmen. Ruime parkeergelegenheid.

Wanneer: van dinsdag tot en met zondag, 11.00-14.00 uur en 17.00-20.00 uur.

Gratis entree.

Welke suikerrietfabrieken, naast die van Torre del Mar, je in de regio kunt zien:

  • Tussen Nerja en Maro staat een ruïne. Leuk om daar rond te kijken en mooie plaatjes te klikken. Na Nerja ga je de A7 af richting de grotten van Nerja en je ziet de ruïne dan vanzelf aan je rechter hand.
  • Frigiliana, midden in het dorp rechts van de rotonde staat een suikerrietfabriek die volgens mij nog werkt. Het is ons helaas nog nooit gelukt een kijkje te nemen. Dat krijg je als je tijdens of na de siësta je rondjes maakt.

[1] Deze kennis heb ik natuurlijk niet van mezelf maar uit het artikel van La Fábrica de Azucar de Torre del Mar van Antonio Guzmán y Antonio Santiago, Onderzoekers van het Industriële Erfgoed van Málaga.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.