Alcaucín – dorp van water en Maquís

In de Axarquía zijn heel veel kleine dorpjes. Ik neem me altijd voor ze allemaal een keer gezien te hebben. Of dat ooit gaat lukken? Ooit waren we een keer in Alcaucín geweest, maar dat is zo lang geleden dat ik niet meer wist welk dorpje het was. Vandaag dus op herhaling. Speciaal in de ochtend gegaan, dan zijn de winkeltjes nog open.

Alcaucín is een gezellig dorpje. Als je uit de auto stapt, hoor je de geluiden van een dorp. Je hoort mensen praten, er wordt ergens getimmerd, een hond blaft en ergens boven in het dorp moet de school liggen. Alcaucín is een dorp met voorzieningen, tenminste wij hebben het volgende gezien: basis school, 2 banken, 3 supermarktjes, 5 restaurants/barretjes, 1 hotel, school voor volwassenonderwijs, een kerk en een gemeentehuis.

En dan het water. In Alcaucín heb je meerdere fonteinen waar je uit kunt drinken. En het water is lekker! De mooiste is Fuente de los Caños.

Blijkbaar is een Alcaucín een politiek geëngageerd dorp. Aanstaande zondag zijn er lokale verkiezingen en in het hele dorp hangen er nu posters van de verschillende partijen en hun voorman/-vrouw.

In het boek La Axarquía – ‘Land of the East’ of Málaga (van Hilary Gavilan, het staat in de boekenkast bij de toeristenboekjes) staat dat er ten tijde van Franco zo’n 100-150 anti-Franco rebellen (Maquís) 10 jaar in de bergen boven Alcaucín verbleven, waar vandaan de activiteiten van de Guardia Civil werden gevolgd (p.197)

Alcaucín is opgebouwd in 4 lagen, dus 4 parallel liggende straten tegen de berg op. En wees voorbereid: zelfs bovenin staan nog auto’s geparkeerd. Maar LET OP: probeer in de dorpen van de Axarquía altijd iets buiten het dorp te parkeren, anders kun je heel naar vast komen te zitten in de smalle straatjes. Én het houdt de dorpjes leefbaar voor de bewoners als wij toeristen er niet doorheen rijden. De meeste dorpen hebben een weg om het dorp heen en parkeerplaatsen bij de toegangen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.