Flamenco om de hoek

Jerez de la Frontera

Eerder hebben we al geschreven over onze bezoeken aan flamenco-optredens. Die optredens waren aan het strand en in Málaga. In Nederland zijn we ook naar flamenco-optredens geweest. Eén keer per twee jaar heb je de Flamenco-biënnale en daar zijn we inmiddels regelmatige bezoeker van.

Dit voorjaar zijn we naar een flamenco-optreden dichtbij geweest, namelijk in …. Vélez-Málaga. Dat daar optredens zouden zijn, hadden we wel verwacht. De wieg van Juan Breva heeft hier tenslotte gestaan. Hij wordt als een van de belangrijkste flamencozangers van Málaga gezien. Hij leefde van 1844 tot 1918. Zijn naam heeft hij geërfd van zijn opa die fruit en vijgen verkocht (een breva is een vijg). Hij is een belangrijke grondlegger geweest van veel soorten flamenco.

Vélez-Málaga heeft een collectief dat flamencovoorstellingen organiseert: Flamenco Abierto. De ene keer is het dans, zang en gitaar, de andere keer is er ook een cajón bij. Vaak treden ze op in het zaaltje Peña Flamenca Niño de Vélez,  maar er zijn ook optredens bij de Ermita de Nuestra Señora de los Remedios, boven op de berg, het theater of bij de gemeente. Let er wel op: het is altijd na 10.00 uur ‘s avonds.

Wij zijn geweest in het zaaltje van Peña Flamenca Niño de Vélez, midden in het oude centrum. Na een maaltijd bij het grote visrestaurant (La Gamba Dorada), vertrokken we naar het zaaltje om de hoek. Achter een deur waarachter je geen zaal verwacht, bleken in de kelder twee gekoppelde zaaltjes met een bar te liggen. Direct om het podium heen staan kleine houten stoelen. Je zit er dus bovenop.

Ons optreden kwam van danseres-zangeres Rebeca Lauret die de zanger Luis de los Rubios, de gitarist Rubén Portillo en een man voor het klappen (las palmas) bij zich had. We vonden dit optreden een beetje te tradioneel naar onze smaak, maar het was leuk om er te zijn. De gitarist had een paar mooie solo’s en de sfeer was zeer genanimeerd. Tussendoor werd pauze gehouden en iets na 12 uur stonden we weer buiten.

O ja, ga vooral ook even naar de wc – een interessante ervaring. Je voelt je als de koningin op de pot.

Al met al: voor een flamencovoorstelling hoef je dus zeker niet naar Málaga. Ga eens een avondje uit in Vélez-Málaga.

Waar: in Peña Flamenca Niño de Vélez, calle Tejeda 10, Vélez-Málaga
Prijs: €10
Reserveren Engels en Frans: 651 332 750
Reserveren Spaans: 639 963 848

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.