Vélez-Málaga

IMG_0168tinyVélez-Málaga is de hoofdstad van de Axarquía. ’s Ochtends en ’s avonds is het een levendige stad, ’s middags houdt Vélez-Málaga haar siësta. Vélez-Málaga heeft meerdere beroemde Spanjaarden in haar bevolkingsregister staan: de flamencozanger Juan Breva, de filosoof-schrijfster María Zambrano en de danseres en choreografe Rocío Molina (in Torre del Mar dan).

In het gebied rond Vélez-Málaga wordt veel fruit geteeld, met name mango’s en avocado’s, en het gebied is dan ook een van de belangrijkste fruitproducerende gebieden van Spanje.

Vélez-Málaga heeft een oud centrum met twee grote banyan-bomen van ongeveer 100 jaar oud op het centrale plein. Zeker de moeite waard om daar iets te drinken en zo een beeld te krijgen van hoe Spanjaarden rond 5 uur weer naar buiten komen om onder de bomen elkaar te vertellen hoe hun siësta is geweest.

De stad kent twee ijkpunten die van verre te zien zijn:

  • Alcazaba La Fortaleza, het Moorse fort
  • Ermita de la Virgen de los Remedios

Het Moorse fort is waarschijnlijk rond de 9e eeuw (ten tijde van het kalifaat van Córdoba) gebrouwd en heeft een communicatie- en controle functie gehad tussen Granada en Málaga.

De Moren noemden het al-Mariyya Ballis – la Atalaya del Valle – de wachttoren van de vallei. Tussen de 13e en 15e eeuw was het een belangrijk onderdeel van het Nazarí Koninkrijk van Granada met 5 grote en 15 kleinere moskeeën.

In de 15e en 16e eeuw hebben de katholieken veel kerken, kloosters en grote huizen voor de adel gebouwd. In 1591 is Cervantes in zijn beroep als belastinginner in Vélez is geweest. Vlakbij de markt is dan ook het Casa de Cervantes gevestigd.

In de 2e helft van de 17e eeuw is de Ermita de Nuestra Señora de los Remedios gebouwd, de patroonheilige van Vélez-Málaga. Eind van de vorige eeuw heeft Evaristo Guerra Zamora (afkomstig uit Vélez-Málaga) de muurschilderingen gemaakt. Het gaat hier om religieuze verhalen die in het landschap van de Axarquía zijn geplaatst. Het werk van Evaristo Guerra Zamora kenmerkt zich door geometrische figuren en heldere kleuren (website Evaristo Guerra). Persoonlijk houd ik veel van zijn werk.

De 19e eeuw was een moeilijke tijd voor Vélez-Málaga. In 1804 is Vélez getroffen door gele koorts waarbij de helft van de bevolking is omgekomen. Tussen 1808 en 1810 is Vélez en de omgeving bezet geweest dor de Fransen. In diezelfde eeuw is Vélez ook getroffen geweest door 3 epidemieën van cholera : in 1834, 1855 en in 1885. In 1880 vernielde de phylloxera-ziekte (een vorm van bladluis) de wijnoogst en in 1884 is Vélez en de wijde omgeving getroffen door een ernstige aardbeving.

Bezienswaardigheden in Vélez-Málaga zijn onder andere:

  • Het Informatie Centrum in Calle Gloria dat een oude moskee is geweest.
  • Het Centro de Estudios sobre el Exilio in de Calle Gloria (naast het informatiecentrum): dit centrum is opgericht ter herinnering aan de Veleños die aan het eind van de Spaanse Burgeroorlog zijn verbannen.
  • La Puerta Real naast de kerk van San Juan: een van de overgebleven poorten uit de 13e eeuw.
  • Museum voor moderne kunst (CAC) in Calle Felix Lomas 27.
  • Hospital de San Marcos: in 1508 gebouwd als hospitaal, nu een bejaardenhuis.
  • Palacio de Marques de Beniel, naast de overdekte markt: in 1609 gebouwd als huis voor de kapitein die de kust moest beschermen tegen de Moren. Nu is het een museum over de geschiedenis van de Axarquía en cultureel centrum.
  • Casa de Cervantes, iets voorbij de markt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.