Nu wat anders: begraafplaatsen

Begraafplaatsen, ook tijdens een vakantie kan het de moeite waard zijn ze te bezoeken. Eerder hebben we de begraafplaats van Comares al genoemd. Een mooie begraafplaats die uitkijkt over het westelijke deel van de Axarquía. Er zijn echter nog 2 begraafplaatsen die de moeite waard zijn om een kijkje te gaan nemen. Ik heb het dan over de begraafplaats van Sayalonga en de Engelse begraafplaats in Málaga.

De begraafplaats van Sayalonga

Vlak voor de bodega Bentomiz (zie de post wijntjes-uit-de-regio/) ligt de bijzondere begraafplaats van Sayalonga. In het Zuiden van Spanje worden mensen begraven in witte muren. De begraafplaats van Sayalonga is net even anders: het is een heel kleine begraafplaats, de buitenste muur is rond – daarom wordt ook wel gesproken van de ronde begraafplaats, maar het is eigenlijk in de vorm van een achthoek – en tegelijkertijd is de begraafplaats een rozentuin. Dat maakt het heel intiem.

De begraafplaats stamt uit 1842. In die tijd bepaalde koning Karel III dat vanuit hygiënische redenen begraafplaatsen voortaan buiten het dorp of de stad moesten liggen.

Waar: C. Morales, 10, Sayalonga

Probeer je auto NIET te parkeren voor de begraafplaats. Sayalonga is een klein dorp met smalle straten. Aan de weg naar Sayalonga heb je een parkeerplaats waar je kunt parkeren.

De Engelse begraafplaats

De Engelse begraafplaats in Málaga is een begraafplaats met een speciale historie. In vroegere tijden mochten buitenlanders met een andere religie dan de katholieke niet in Spanje worden begraven. In Málaga mochten niet-katholieken alleen ‘begraven’ worden in de nacht aan het strand bij het licht van kaarsen waar ze werden overgelaten aan de golven en de honden. Een gruwelijk idee zo je geliefden achter te laten.

De Britse consul William Mark heeft de Spaanse autoriteiten ervan overtuigd een begraafplaats voor buitenlanders aan te leggen. Hij kreeg een stuk grond buiten de stad toegewezen aan de weg naar Almería. In 1831 is de Engelse begraafplaats de eerste – en daarmee de oudste – begraafplaats van Spanje voor buitenlanders.

Het is een Anglicaanse begraafplaats met liggende graven zoals wij die kennen en met beelden, tempeltjes en pilaren. Het heeft iets weg van Zorgvlied in Amsterdam. Een beetje rommelig, maar interessant. Er liggen onder andere mensen die een bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van Málaga en buitenlanders die lange tijd in Spanje hebben gewoond.

Er worden evenementen georganiseerd zoals concerten, theatervoorstellingen en (nachtelijke) rondleidingen.

Waar: Avenida de Pries 1. Het ligt precies tegenover het grote hotel Miramar (leuk om daar op het dakterras uit te kijken over de stad en een drankje te doen) en 5 minuten lopen van het museum Pompidou.

  Wanneer: De Toegangstijden zijn van dinsdag tit en met zondag 9.00 – 14.00 uur.

  Kosten: De toegang is € 5, voor senioren en studenten € 4. Kinderen onder de 12 jaar hebben gratis toegang.

  Advertentie

  Geef een reactie

  Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

  WordPress.com logo

  Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

  Facebook foto

  Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

  Verbinden met %s

  Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.