Wat is er aan de andere kant van die pas?

De Axarquía wordt beheerst door de berg de Maroma én door de Zafarrayapas. Op elke wandeling zie je ze. Maar wat is er na die pas, wat zie je als je die pas doorrijdt? In dit blog zijn we al eens naar Alhama de Granada geweest, zo’n 3 kwartier rijden bij ons vandaan. Een mooie rit naar het noorden van de Axarquía via een kronkelende weg naar de Zafarrayapas, de pas over (stop even op het parkeerplaatsje aan de linkerkant voor een terugblik over de Axarquía), door het stadje Venta de Zafarraya en over de hoogvlakte. Dit keer gaan we wandelen door de steenwoestijn.

Tussen Zafarraya, El Almendral, Venta de La Leche, Salar en Loja heb je wat wij noemen de ‘steenwoestijn’. Het is een gebied met stenen, stenen, stenen. In alle vormen, maten en kleuren. Je kunt van de Zafarrayapas naar het westen rijden en dan de pas oversteken waarna je de Axarquía weer inkomt via Alfanate en Alfarnatejo. Je krijgt een eerste beeld van de stenen, maar dit keer doen we het anders en gaan we wandelen rond de Mirador Sierra Gorda.

Wij zijn binnendoor via de A341 naar Loja gereden en vlak voor Loja, bij een BP-tankstation, zijn we het gebied ingereden. Je blijft doorrijden en doorrijden over een . Eerst ga je door een bos en dat gaat over in droge steenachtige bergen totdat je iets na het gebouw Federico Ortega (aan je linkerhand) op een soort parkeerplaatsje komt. Daar begint je wandeling. Het is ongeveer 5 kwartier a anderhalf uur rijden. Lijkt lang, maar een mooie rit en een nieuwe ervaring.

Je komt eerst langs een aljibe (waterreservoir voor het vee). Als je iets verder gaat, bij een kleine cortijo (boerderij), moet je kiezen of je de wandeling linksaf of rechtsaf neemt.

Het is een rondwandeling en dit keer maakt het niet zo uit. Wij zijn linksom gelopen, zoals Wikiloc ‘m ook loopt. Als je linksom loopt, stijg je de eerst 4,5 km iets meer dan 300 meter en ga je op een gegeven moment rechtsaf naar de windmolens.

Tot nu toe had je al een fantastische uitzichten, maar hier nog meer. Je kijkt uit op de Sierra Nevada. Misschien zie je de sneeuw.

Als je doorloopt ga je niet ver daarna rechtsaf bij een plek waar je ziet dat je je auto of je fiets kunt zetten (je kunt hier dus ook met de auto komen). Je loopt naar een houten vlonder en komt zo bij de Mirador Sierra Gorda. De houten vlonder loopt over de stenen. Nu ben je echt midden in de steenwoestijn.

Als je bij de mirador recht voor je kijkt op de vlakte, houd je daarna links aan. Je loopt dus 1 minuut door het steengebied. Je ziet dan dat je naar beneden kunt. Doe dat en je ziet de cueva de cabras (geitengrot) en houd rechts aan. Dan kom je vanzelf op een soort pad.

Wij zijn helemaal naar beneden gelopen, maar je kunt ook nog wat meer rechts aanhouden (eigenlijk onder het uitkijkpunt langs) en dan kom je ook op het pad. Blijf dit pad volgen.

Op een gegeven moment zie je een meertje aan je rechterkant. Daar houd je ook rechts aan. Je stijgt weer zo’n 100 meter. Op een gegeven moment heb je aan je rechterhand de Via Ferrata Cueva Horada, waar je nog wat kunt klimmen en springen (ik neem aan dat dit alleen kan als je dit hebt geregeld met een organisatie – wij zagen er nu niemand). Later zie je aan je rechterhand ook de grotten. Je gaat weer verder en komt bij de splitsing en heb je je rondje gedaan. Terug naar de auto.

Wij zijn daarna teruggereden naar Loja en hebben daar gegeten in restaurant Flati. Een modern restaurant, met ene prettige sfeer. Erg goed en wat ons betreft een aanrader. Opvallend vonden we dat je daar zowel heel duur als redelijk goedkoop kunt eten. Wij gingen voor de kroketjes, artisjokken en wat vlees en vis. Heerlijk, goed en gezellig gegeten. Het handige is ook dat de keuken open is tot 18.00 uur, dus je kunt nog wat later binnen komen.

De wandeling is bijna 12 km en duurt ongeveer 3,5 uur, inclusief uitzichten en distels fotograferen (mijn geheime hobby).

Het is geen moeilijke wandeling op het stukje na de Mirador Sierra Gorda na. Daar is het even goed opletten. De rest van de wandeling is gewoon de weg volgen. Deze wandeling komt van Wikiloc-wandeling: https://nl.wikiloc.com/routes-wandelen/circular-sierra-gorda-de-loja-01-mar-2022-96573868#wp-96573870. Maar LET OP: je hebt in de bergen niet altijd bereik.

Advertentie

Een gedachte over “Wat is er aan de andere kant van die pas?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.