Wandelen rond La Viñuela

Ruta de la fuente: van La Viñuela naar hotel B Bou

Overal op de wereld klopt het weer niet meer. Hier klopt het weer ook niet met het seizoen, maar het is wel lekker: zon en 25 graden. Mooie dag voor een wandelingetje. We wisten al langer dat er een wandeling moet zijn van La Viñuela naar het meer, maar dat hadden we nog steeds niet gedaan. Schandalig, want La Viñuela is wel het stadje waar we formeel bij horen, onze gemeente. Het is een kort wandelingetje, maar 1,8 km, maar daar zou je 45 minuten over doen. Het zal wel weer een klimmetje worden.

We zijn over de oude weg naar La Viñuela gereden en hebben daar de 1e afslag genomen (bij de rotonde naar links). Daar kun je de auto parkeren direct na het parkje, op de parkeerplaats aan de rechterkant. Ruimte zat.

Vandaaruit loop je door het parkje terug naar de hoofdstraat van La Viñuela, calle Granada. Hier zie je de oude wasplaats aan het riviertje liggen.

We volgen de hoofstraat en zien aan onze linkerhand de Venta La Viña. Ventas zijn eigenlijk oude herbergen, waar mensen konden stoppen voor eten, overnachten en de (ver)koop van producten. De Venta de La Viña lag op de weg tussen Granada en Antequerra, tussen de wijngaarden (La Viña).

We gaan linksaf de calle de Antequerra in. Vervolgens hebben we bij de splitsing de weg naar links aan gehouden en die zijn we blijven volgen.

Schildpadden en Aquaduct

Je houdt de rivier links van je, je loopt langs een houten hek. Kijk vooral af en toe het riviertje in, want wij hebben er meerdere schildpadden zien zwemmen en zonnen. Deze weg klimt omhoog, je gaat een bruggetje over, passeert een gerestaureerd aquaduct en ziet daar hoe het oude watersysteem werkte en nog werkt, met kanaaltjes, aquaducten en meertjes voor de wateropslag.

De Axarquía wordt al zo’n 2 jaar geteisterd door serieuze droogte en het viel ons op dat er in dit systeem veel water zit. Uit het meer zal het niet komen, dat staat laag en is officieel dood verklaard. Het meer heeft nog maar een capaciteit van 10%. Het water komt waarschijnlijk via buizen uit een meer bij Málaga. Deze waterleidingen zijn speciaal aangelegd om hier de plantages van water te kunnen blijven voorzien. Het onderhouden van de de watersysteem van La Viñuela is daar een mooie ondersteuning in.

Plantages

Wij blijven de weg volgen. We zien wat mooie villa’s en passeren plantages met mangobomen, sinaasappelbomen en olijfbomen. Tussen de bomen zien we verderop de bloesem van amandelbomen. Rechts van ons zien we de Maroma en iets verder de Zafarrayapas. En dan zijn we boven (op 250 meter hoog), we gaan door het tunneltje onder de weg door en kijken uit op het meer van La Viñuela, vandaag een mooie blauwe plas.

De laatste 10 jaar krimpt het meer. Een jaar of 4 geleden hebben wij eromheen gewandeld en dat duurde zo’n 6 uur. Ik denk dat we het nu in 2 a 3 uur kunnen doen. Misschien volgende week eens doen.

Wij gaan rechtsaf. Om naar het hotel B Bou – het vroegere hotel La Viñuela – te gaan, kun je de weg blijven volgen (ongeveer een kwartier) of je kunt wat dichter langs de rand van het meer gaan lopen. Dat is een goed pad, maar je moet wel opletten dat je wel weer op tijd naar boven gaat.

Wij zijn bij hotel B Bou op het terras gaan zitten met een wijntje, wat kroketjes en uitzicht op het meer. Later zijn we op ons gemakje dezelfde weg weer terug gewandeld. Al met al een uitje voor een relaxte middag.

De totale wandeling werd toch nog ongeveer 8 km.

Advertentie

Een gedachte over “Wandelen rond La Viñuela

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.