Evaristo Guerra Zamora – Oogappel van Vélez-Málaga

Expositie tot 4 juni 2023 in het museum CAC van Vélez-Málaga

In 2015 stuitten wij in het museum van Nerja op de tentoonstelling Luz de la Axarquía (Licht van de Axarquía) met schilderijen van Evaristo Guerra Zamora. Ik vond ze mooi omdat ze zoveel licht en lucht tentoonspreiden. Het waren toen schilderijen met landschappen in de Axarquía, met dorpen in de verte of hier en daar een huisje, velden uitgespreid over de heuvels, bergen op de achtergrond, een pad, fruitbomen, … Hij schildert met veel puntjes en ik zou hem scharen onder het pointillisme, maar of de kunstkenners dat ook doen, weet ik niet. Het zijn kleurrijke schilderijen: natuurlijke kleuren, paars, roze, turquoise, het mag allemaal. Vaak heeft een schilderij één kleuren in veel verschillende schakeringen.

Evaristo Guerra Zamora – Andalucía en mi recurdo, 2007; bron: http://www.evaristoguerra.com/

Maar wie is de schilder?

Evaristo Guerra Zamora is op 5 september 1942 in Vélez-Málaga geboren. Vélez-Málaga is de hoofdstad van de regio Axarquía, de regio waar wij ons huis hebben. Evaristo begon al jong met het schilderen van zijn omgeving. Op zijn 12e schilderde hij in olieverf Vista de Benamocarra (Uitzicht vanaf Benamocarra), één van de dorpen in de Axarquía vlakbij Vélez-Málaga. In 1961 heeft zijn eerste expositie in Vélez-Málaga. Niet lang daarna verhuist hij naar Madrid om daar aan de Hoge School voor Fijne Kunsten van San Fernando te studeren. Na een jaar stopt hij daar, heeft allerlei baantjes terwijl hij blijft schilderen. In 1963 heeft hij zijn eerste individuele expositie. In 1968 verhuist hij naar een dorp in de provincie Ávila waar hij zich meer kan toeleggen op het schilderen in contact met de natuur. In dat jaar trouwt hij ook met María Adela Pareja Campos, afkomstig uit Arenas een dorp in de Axarquía. In 1970 verhuist hij terug naar Vélez-Málaga. In 1972 krijgt hij voor zijn schilderij Dos kilómetros para el pueblo (Twee kilometer vóór het dorp) – met de Maroma op de achtergrond – de nationale schilderprijs voor jonge kunstenaars. Vele schilderijen en prijzen verder, verhuist hij in 1985 samen met zijn gezin terug naar Madrid. (bovenstaande is een samenvatting van de biografie op de site http://www.evaristoguerra.com)

De Ermita de la Virgen de los Remedios

In 1994 presenteert hij zijn eerste plannen voor het schilderen van de muren van de Ermita de la Virgen de los Remedios, de witte kapel boven op de berg in Vélez-Málaga.

Hij decoreert de kapel met religieuze en dagelijkse rurale beeltenissen en probeerde op die manier de kapel met zijn omgeving te verenigen.

In 1996 start hij met schilderen. Officieel trekt hij daar 3 maanden per jaar vooruit; vanaf 2003 wordt het gesubsidieerd en kan hij er 8 maanden per jaar aan besteden. Hij heeft aan dit project in het totaal 12 jaar gewerkt. Het is dus niet voor niets dat de huidige burgemeester van Vélez-Málaga, Antonio Moreno Ferrer, hem een van de belangrijkste eigentijdse ambassadeurs van Vélez-Málaga noemt. In veel van zijn werken nemen de Axarquía en Andalusië een hoofdrol in.

Waar: Calle Cerro de San Cristobal, 3, 29700 Vélez-Málaga

Tentoonstelling tot 4 juni 2023 in museum CAC in Vélez-Málaga

Foto uit Sur, 23 februari 2023

En nu zijn we bijna 70 jaar verder na zijn eerste schilderij en is hij inmiddels 80 jaar. Naast vele andere formele waarderingen vanuit de Axarquía, Andalucía en nationaal heeft hij in 2009 van Vélez-Málaga de titel gekregen van Hijo Predilecto (Oogappel of Favoriete zoon). In het museum Centro de Arte Contemporáneo ‘Francisco Hernández’ heeft Evaristo Guerra Zamora tot 4 juni 2023 een grote tentoonstelling onder de naam Sueños cumplidos (Vervulde dromen). Hier worden meer dan 150 werken tentoongesteld. Zelf hoop ik in mei in Casa Pimienta te zijn en naar de tentoonstelling te kunnen.

Waar: CAC, Calle Félix Lomas, 27, 29700 Vélez-Málaga

De foto boven het artikel is uit de AxarquíaPlus van 7 mei 2020.

Advertentie

2 gedachtes over “Evaristo Guerra Zamora – Oogappel van Vélez-Málaga

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.