Zeeslag voor de kust van Vélez-Málaga

Jawel, Voor de kust van Vélez-Málaga heeft op 24 augustus 1704 een heuse zeeslag plaatsgevonden tussen Engeland en Frankrijk. Het is een onderdeel van de Spaanse Successieoorlog. Engeland had Gibraltar al en verdedigde dat, samen met Nederland, tegen de Fransen. De Spanjaarden steunden de Fransen.

Aan de Engelse-Nederlandse kant waren rond de 70 schepen betrokken met ongeveer 22.500 manschappen en aan de Franse kant ongeveer 90 schepen met ruim 24.200 manschappen. Aan beide kanten waren er meer dan 3500 kanonnen. Stel je het voor: dit was allemaal voor de kust van Vélez-Málaga in oorlog met elkaar. Al die kanonnen, al dat vuur, … De véleños van toen moeten het gezien hebben.

Er blijken geen schepen gezonken te zijn, maar natuurlijk hebben veel schepen wel averij opgelopen en waren ze niet meer zeewaardig. Aan beide kanten waren er veel doden. Geen winnaar, geen verliezer.

Twee dagen later was er een nieuwe poging. En dan wordt het vreemd. Omdat de Britten nogal passief bleven (ze hadden zwaar beschadigde schepen en veel doden), dachten de Fransen dat ze hadden gewonnen en … keerden om, terug naar Frankrijk om de tactische overwinning officieel op te eisen. De Brits-Nederlandse vloot behield Gibraltar en haalde zo een strategische overwinning, die ze nog steeds hebben.

In Vélez-Málaga aan de kust staat een beeld en op de platen daaromheen kun je het nog eens rustig nalezen en de schilderijen erbij zien. En natuurlijk naar de zee kijken en bedenken hoe dat er uit moet hebben gezien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.