Uurtjes cultuurtjes

tabacalerotiny Niet ver van de kust, tussen de haven en het vliegveld, ligt de Tabacalera, de voormalige Tabaksfabriek van Málaga. Dit gebouw stamt uit 1920 en herbergt na een grootschalige restauratie twee opvallende musea die een bezoek meer dan waard zijn: het Automuseum en het Museum voor Russische kunst.

Museo Automovilístico de Málaga (Automuseum)

maga_062-835x557tinyIn de oude Tabaksfabriek is sinds 2010 het Automuseum gevestigd. Het gebouw heeft een unieke collectie van ongeveer 100 oldtimers, eigendom van de Portugese verzamelaar Joao Manuel Magalhaes. De perfect onderhouden automobielen zijn ondergebracht in tien afdelingen, met ieder een eigen tijdbeeld of thema, zoals de Belle Epoque, Golden 20’s, Art Deco 30’s, Designers Cars, Dream Cars (Hollywood-style) en Dolce Vita 50’s. De collectie is verfraaid met mode uit de verschillende periodes en met kunstwerken die in de auto’s zijn verwerkt.

In mijn jeugd moest ik vaak naar automusea (3 broers en een vader die gek was op automusea). Mijn eerste reactie was: “niet weer een automuseum!”. Ik ben blij dat ik toch mee ben gegaan: voorbeelden van auto’s waar James Bond in reed, die Lennon heeft beschilderd, …. Erg mooi, heel apart en niet saai.

Tijdens het maken van dit blog, kwamen we er achter dat we onze foto’s van dit museum kwijt zijn (bijgevoegde foto’s komen van de website van het museum zelf). Een goede reden voor ons om er snel weer naartoe te gaan.

Waar:
Avenida Sor Teresa Prat, nº 15, Edificio de Tabacalera, 29003 Málaga
(T) +34 951 13 70 01
(www) Museo Automovilístico

Museo Ruso de Sint Peterburgo (Museum voor Russische kunst)

2015-07-16-12-35-12tinyIn 2015 heeft ook het fameuze Russische Staatsmuseum Sint Petersburg een dependance geopend in de voormalige Tabaksfabriek van Málaga. Met 2300 m2 biedt het modern vormgegeven museum veel ruimte aan een diversiteit aan oude en moderne Russische kunst. De collectie varieert van Byzantijnse iconen, tot bekende meesters als Kandinsky, Chagall en nieuwere socialistisch-realistische werken. Naast een permanente uitleen van 100 werken stelt het Russisch Staatsmuseum jaarlijks 60 werken voor tijdelijke tentoonstellingen ter beschikking.

Tijdens ons bezoek draaiden de tentoonstellingen ‘Chagall en zijn Russische tijdgenoten’ en ‘Cervantes in de Russische kunst’. We moeten er deze winter weer naartoe.

Waar:
Avenida Sor Teresa Prat, nº 15, Edificio de Tabacalera, 29003 Málaga
(T) 34 951 926 150
(www) Museo Ruso

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.