Het meer van La Viñuela en Cerro Capellanía

Het meer van La Viñuela ziet er elke keer dat je er langsrijdt weer anders uit. De ene keer is het groen, de andere keer blauw en soms grijs. Dat heeft natuurlijk alles met de reflectie van de lucht te maken. Een wandeling is een mooie gelegenheid om het meer van dichterbij te bekijken.

De wandeling is ongeveer 24 km lang. Lang, maar vrijwel vlak. Je kunt het een Nederlandse wandeling in Andalusische omgeving noemen. Er valt veel te zien onderweg: natuurlijk het meer vanuit allerlei hoeken, fantastische bloemen (wij hebben in mei gewandeld), veel vogels, de picknickplaats met een riviertje dat je oversteekt, hier en daar wat huizen, een Fenicisch dorpje op een schiereiland. En je loopt over de dam van het stuwmeer. Wij kwamen onderweg een landschildpad tegen; ook geen dagelijkse buur.

Het meer is een stuwmeer dat in de periode 1982-1989 is aangelegd. De rivieren die er bij elkaar komen zijn de Guaro en de zijstromen de Sabar, de Benamargosa en de Salia.

Bij de picknickplek moet je een riviertje van zo’n 5 meter oversteken. Je kunt waterschoentjes meenemen of de oversteek op je blote voeten doen. Altijd handig om een handdoekje bij je te hebben.

Ongeveer een half uur lopen van de picknickplek is de archeologische site Cerro Capellanía. Dit ligt op een schiereilandje en als het meer niet te hoog staat, kun je hier naartoe (ongeveer 5 minuten lopen en dan wat naar boven klimmen). Soms lees je dat het een Neolithische nederzetting zou zijn geweest, op andere sites hebben ze het over een romeinse nederzetting. Het zou erop wijzen dat het lange tijd een nederzetting is geweest. Je ziet de muurfundamenten van huizen en waar de straat geweest moet zijn. Je hebt er mooie uitzichten en het geeft je een klein beetje een beeld van wat hier lang lang geleden is gebeurd. Laat je verbeelding vooral de vrije loop gaan. Dit kun je trouwen ook als aparte wandeling doen (zie Walk 139 Cerro Capellania uit de serie Wild Walks Ten short walks in de boekenkast).

Het nadeel van de wandeling om het meer is dat je ongeveer 4 km langs de weg loopt. Het gaat om het deel tussen de 2 restaurants én de dam en iets na – of voor, afhankelijk van hoe je de wandeling om loopt – de dam. Vaak kun je wel aan de ‘landkant’ van de vangrail lopen, maar niet echt gezellig.

Waar start je? Je kunt de wandeling op 3 plekken beginnen: bij de 2 restaurants en camping, bij het hotel en bij de picknickplek. Wij zijn begonnen bij de 2 restaurants, want een wandeling moet natuurlijk afgepilst worden. Je kunt ook kiezen of je links- of rechtsom loopt, maar ik denk dat tegen de klok in makkelijker te vinden is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.